Kongen i første officielle udtalelse: Vil kæmpe for klima

Kong Frederik X talte ved åbningsceremoni for det grønne erhvervsfremstød i Polen. 
Kong Frederik X på besøg i Polen, hvor han i sin første officielle udtalelse talte om blandt andet klima, krigen i Ukraine og konflikten i Mellemøsten. | Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Kong Frederik X på besøg i Polen, hvor han i sin første officielle udtalelse talte om blandt andet klima, krigen i Ukraine og konflikten i Mellemøsten. | Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Af Ritzau og af Boris Schilling Weiss

Det var til stående applaus, at den nyudnævnte kong Frederik trådte op på talerstolen ved det historiske museum i Polens hovedstad, Warszawa, om formiddagen onsdag den 31/1.

Her kunne han med sin første officielle udtalelse siden tronskiftet fortælle de fremmødte, at bekæmpelsen af klimaforandringer vil være et fokus for ham som regent.

Talen blev holdt som en del af åbningsceremonien for det grønne erhvervsfremstød i Polen, hvilket han er en del af i disse dage.

Kongen nævnte i sin tale krigen i Ukraine og konflikten i Mellemøsten som en del af årsagen til, at det er vigtigere end nogensinde før at fokusere på grøn omstilling.

”Konsekvenserne af kriserne er enorme, men det har været med til at bringe vores nationer tættere på hinanden,” siger han.

Kongen ledsages på turen af udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M), klima- energi og forsyningsminister Lars Aagaard (M) og minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V).

De var også til stede under kongens tale.

Sammen med 59 danske virksomheder skal ministrene og kongen fremme danske løsninger på den grønne omstilling. Blandt de deltagende virksomheder finder man navne som Vestas, Ørsted og Danfoss.

Det italesatte kong Frederik også på scenen.

”I Danmark har vi i mange år arbejdet på partnerskaber, hvor fokus blandt andet har været på energieffektivitet og havvind. Behovet for dekarbonisering er helt essentielt,” lød det videre med henvisning til at løse klimaudfordringerne.

Erhvervsfremstødet kommer primært til at handle om energieffektivitet og klimavenligt landbrug.

Kforum talte forud for tronskiftet med blandt andre Morten Crone Sejersbøl, direktør for sport, kultur og underholdning i Geelmuyden Kiese, om, Kongehuset kommunikation i fremtiden. 

Han mente, at det i højere grad fremover ville blive forventet af Kongehuset, at de kommunikerer om blandt andet klima.

”Det forventes, at de vil kommunikere om emner som klima, teknologi og unges trivsel, og der bliver set anderledes kritisk på, om de efterlever deres ansvar inden for de områder. At de følger deres ord op med handlinger.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også