Nikki Haleys k-stil rækker næppe til sejr

En del af Haleys strategi er at tirre Trump, senest i Saturday Night Live, men det rykker ikke ved hendes vinderchancer, skriver Anders Agner Pedersen, chefredaktør for Kongressen.com, i en analyse. 
Donald Trump-udfordreren Nikki Haley har på mange måder den rette kommunikationsstrategi, når det gælder kampen om at blive Republikanernes nominerede til præsidentvalget i USA i november. Det rækker bare ikke, skriver chefredaktør og USA-analytiker Anders Agner Pedersen. | Foto: Jim Watson/AFP/Ritzau Scanpix
Donald Trump-udfordreren Nikki Haley har på mange måder den rette kommunikationsstrategi, når det gælder kampen om at blive Republikanernes nominerede til præsidentvalget i USA i november. Det rækker bare ikke, skriver chefredaktør og USA-analytiker Anders Agner Pedersen. | Foto: Jim Watson/AFP/Ritzau Scanpix
Af Anders Agner Pedersen, chefredaktør, Kongressen.com

For et par uger siden var jeg til vælgermøde med Nikki Haley. Det var dagen før primærvalget i New Hampshire, og alt tydede på, at den tidligere guvernør i South Carolina ville inkassere et nederlag til Donald Trump i The Granite State. 

Den ubekendte denne råkolde mandag formiddag i Franklin var, hvor stort nederlaget ville blive. Fra talerstolen var der imidlertid ikke meget resignation at spore fra den eneste tilbageværende udfordrer til Trump. 

Tværtimod talte Haley dunder imod såvel eks-præsidenten som den siddende præsident, Joe Biden, og lod forstå, at kampen først lige var begyndt. Og da hun efterfølgende blev spurgt til overvejelser om at lukke sin kampagne, gled hun behændigt af og snakkede om noget andet. 

Anders Agner Pedersen er chefredaktør for Kongressen.com. | Foto: PR
Anders Agner Pedersen er chefredaktør for Kongressen.com. | Foto: PR

Gnaven Trump-tale

Samme stil blev anvendt den følgende aften, da det stod klart, at Haley endte cirka 11 procent efter Trump. Kort tid efter valgstederne var lukket, gik Haley på talerstolen og fejrede andenpladsen, som var det en sejr. Og nøjagtigt som til vælgermødet dagen forinden fastholdt hun stålsat, at hun fortsatte sin valgkamp.

Hvis en del af Haleys strategi med talen var at tirre Trump, så må man i sandhed sige, at det lykkedes. Således var USA’s 45. præsident ganske gnaven, da han senere på aftenen holdt sejrsfest og i den forbindelse skældte ud på Haley for at tale, som om hun havde vundet. 

At det så i øvrigt er det samme, Trump selv har gjort de seneste tre år med 2020-valget, er så en anden sag, hvilket satirikere som Stephen Colbert da også var hurtige til at påpege.

Haleys angreb får ikke effekt

Haleys strategi med at forsøge at tale resultatet op giver god mening. Når beslutningen om at fortsætte er truffet, ville det have set mærkeligt ud, hvis hun havde leveret et slukøret budskab på vej ud af New Hampshire. 

Det ville gøre en i forvejen svær opgave i den kommende primærstat, South Carolina, endnu vanskeligere. Set i det lys var det klogt at gøre, som Haley gjorde forrige tirsdag.

Spørgsmålet er bare, hvor meget længere det rækker. Umiddelbart ser det ikke ud til at være ret langt. I hvert fald er Haley fortsat langt efter Trump i South Carolina. 

De seneste målinger viser et forspring på mere end 25 procent fra Trump ned til Haley. Og husk på, at det er i Haleys hjemstat, hvilket vil gøre nederlaget endnu mere smertefuldt for den tidligere guvernør.

Ingen tv-duel

Haley har i de seneste dage lanceret en række angreb på både Donald Trump og Joe Biden. Om de har den store effekt er tvivlsomt. Og selvom hun forsøger at få Trump til at møde hende til debat, sker det næppe heller. Nøjagtigt som det var tilfældet i løbet af efteråret 2023, har Trump ikke noget at vinde ved at stille op til debat. 

Han fører stort og vil derfor blive udsat for et sandt bombardement af angreb fra første fløjt. Han kan selvfølgelig komme fra en eventuel debat i en endnu stærkere position, men han fører allerede så stort, at der ikke er nogen grund til at tage chancen. 

Derfor kommer vi ikke til at se Trump og Haley i direkte tv-duel – uanset hvor meget Haley-kampagnen forsøger at få det til at ske. Senest med weekendens optræden i Saturday Night Live, hvilket trak masser af overskrifter, men som næppe får Trump til at ombestemme sig.

God k-strategi rækker ikke i duel mod Trump

I det hele taget er Nikki Haley ude i noget, der ligner en umulig opgave i primærduellen mod Donald Trump. Og det er ikke uden grund, at mange allerede nu taler om, at ballet reelt er lukket. For trods forsøget på at skabe et optimistisk udgangspunkt på baggrund af resultatet i New Hampshire, så har det endnu ikke givet pote i målingerne. 

Og skulle resultatet i South Carolina ende med endnu en klar Trump-sejr, er spillet definitivt slut for Haley. For selvom hun havde held med at gøre Trump sur på vej ud af New Hampshire, så kan hun ikke blive ved med at sælge ideen om at være glad for anden- og tredjepladser. 

Kun sejre tæller herfra – og selvom hun på flere måder gør det rigtige kommunikativt, så rækker det næppe i duellen mod Donald Trump.

Dette indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning. Debat- og analyseindhold på Kforum skal overholde de presseetiske regler.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også