Quiet quitting er diskret blevet fyret af quiet firing

Da du var blevet lun på tanken om quiet quitting, opstod et nyt fænomen: quiet firing. I stedet for det er dig, der har førertrøjen på, er det din chef. Hun er nemlig ved at fyre dig stille og roligt.
Kforum ser nærmere på, hvad quiet firing egentlig betyder, og hvordan du opdager det. Tendensen er, at quiet quitting diskret er ved at blive fyret af quiet firing rundt omkring på landets arbejdspladser. Begrebet er to sider af samme sag og situation. Nu er det bare arbejdsgiveren, som skyder først og skyder dine karrieredrømme ned – helt diskret, uden blod på hænderne. | Foto: Getty Images
Kforum ser nærmere på, hvad quiet firing egentlig betyder, og hvordan du opdager det. Tendensen er, at quiet quitting diskret er ved at blive fyret af quiet firing rundt omkring på landets arbejdspladser. Begrebet er to sider af samme sag og situation. Nu er det bare arbejdsgiveren, som skyder først og skyder dine karrieredrømme ned – helt diskret, uden blod på hænderne. | Foto: Getty Images
JOHANNE LUISE BOESDAL, pressemedarbejder hos Lindhardt og Ringhof

Her troede vi lige, at vi som medarbejdere sad med alle kortene på hånden. Indtil det her nye begreb quiet firing opstod på TikTok, og derefter på andre sociale medier. I modsætning til quiet quitting, hvor initiativet og handlekraften lå hos medarbejderne, er quiet firing en tendens blandt arbejdsgivere og deres mellemledere. 

Det består helt enkelt i at tvinge medarbejdere, du som leder gerne vil af med, til selv at sige op – så de forlader virksomheden uden en masse tårer, ståhej og dyre fratrædelsesordninger. Det gør du stille og roligt ved at overse dem, som PR Daily skriver, omstrukturere dem over i et storrumskontor med vindue til gården, lade dem blive på den samme løn (og dermed falde i løn), ikke tage dem med på vigtige projekter og helt ublu undgå karriereudviklende samtaler med dem. Altså ignorere dem. 

Quiet quitting og quiet firing er hinandens årsag og virkning, aktion og reaktion. For du bliver træt af dit job, når chefen er træt af din indsats – og omvendt. Det er hønen og ægget, hvor det hele bider hinanden i halen. Det triste slutpunkt er dit farvel til dit job. Det er blot to veje til samme slutpunkt. 

Velkommen til sidste stop på linjen

En af de første, der har nævnt begrebet på TikTok, er influenceren DeAndre Brown. Når et fænomen får så stor gennemslagskraft på de sociale medier, og nu også en lang række etablerede amerikanske medier, er det nok desværre, fordi det vækker genkendelse hos mange. LinkedIn har lavet en undersøgelse, hvor 48 procent tilkendegiver, at de har været vidne til quiet firing.
 

HuffPost har også fundet eksempler på virksomheder, der udøver quiet firing ved at flytte kontoret ud på en obskur og billig adresse langt fra alles hjem, og i den offentlige transports utilregnelige hænder, for derefter at insistere på, at alle møder op på kontoret hver dag. Her er der ikke tale om en stille fyring af en enkelt medarbejder, men om en mere langsigtet plan om at nedlægge hele denne regionale afdeling – med så få fyringer i bagagen som muligt.
 

Et andet tegn på quiet firing er, hvis medarbejdere omkring dig med samme grad af ansvar og sammenlignelige opgaver får lønstigninger, mens du forbliver på samme niveau.
 

Kom ud af en ond spiral

Det er nærliggende at tænke, at quiet quitting og quiet firing som fænomener kan have noget med hinanden at gøre. Men hvad kommer først? Det er som hønen og ægget. Uanset hvad bliver bægeret på et tidspunkt fyldt op af tomhed, når du bliver efterladt med ingenting, og du kun udfører det absolutte minimum for at holde fast i jobbet. Indtil du ikke gør det længere. Problemet er bare, at de fleste af os er afhængige af den månedlige løncheck, så derfor finder vi os i ret meget ingenting.
 

Under alle omstændigheder ville arbejdspladsen være et bedre sted, hvis ledere tog ansvaret på sig og fandt modet frem til at konfrontere medarbejderne med de mangler, der har puttet dem i kategorien for quiet firing. Og hvis medarbejdere, der helt og aldeles har mistet motivationen og arbejdsglæden, handlede på det i stedet for at blive hængende og dræne arbejdspladsen for energi (og penge).
 

For ikke at ende i en onde spiral og bruge måske flere år af dit arbejdsliv på at se, hvem der tager det første skridt væk fra arbejdspladsen, kan du som medarbejder med fordel forsøge at tage kontrollen over til dig selv. 

Det kan du gøre på flere af følgende måder:
 

1) Konfrontér din nærmeste leder med dine betragtninger af situationen, så du én gang for alle får afklaret, om din fornemmelse har hold i virkeligheden – eller har vokset sig alt for stor på et fejlagtigt grundlag. Husk, din leders fornemmeste opgave er at få dig til at trives og lykkes i jobbet, ikke at fratage dig muligheder, du selv har peget på.
 

2) Gør dig klart, hvad du selv betegner som ”godt arbejde”. Hvad måler du din egen indsats på? Har du forventningsafstemt din indsats med din leder – og er I enige om, hvad der står i din jobbeskrivelse?
 

3) Bed om jævnlig feedback på din opgaveløsning. Det kan redde manges nattesøvn.

 

Er du leder og arbejdsgiver kan du passende spørge dig selv, om du har en medarbejder eller to i afdelingen, som falder i omtalte kategori? For så er det nu, du skal handle:
 

1) Som Washington Post pointerer: Selvom du oplever stille kontordage, hvor folk ikke sidder oveni hinanden og ser travle ud med smil og mobiltelefoner i sving og røde stresspletter på kinderne, betyder det ikke nødvendigvis, at de ikke passer deres job. Nogle arbejder mere koncentreret væk fra kontorpladsen – og alt arbejde kan ikke opgøres i antallet af timer, der bliver brugt på det. En vigtig tanke eller et vigtigt opkald kan have større betydning for arbejdspladsen end flere dages kontorsynlighed.
 

2) Vejled de medarbejdere, der trænger til det, i stedet for at ignorere dem. At blive overset – både socialt og fagligt – tenderer mobning og har omfattende konsekvenser for de medarbejdere, det går udover. Som den amerikanske rekrutteringskonsulent Bonnie Dilber har skrevet på LinkedIn, er det lederens job at supportere, træne og coache sine medarbejdere.
 

Og til slut – og allervigtigst: Hvis du gerne vil af med en medarbejder, så handl på det. Quiet firing er en tarvelig tendens. Det er led voksenmobberi.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også