EU’s sag mod Elon Musks sociale medie er startet

”I dag starter vi de formelle skridt mod X,” lyder det i en pressemeddelelse fra EU-kommissær. 
”Skrider I også til handling mod andre sociale medier?" spørger X-ejer Elon Musk i forbindelse med en EU-undersøgelse af mulig misinformation. | Foto: Gonzalo Fuentes
”Skrider I også til handling mod andre sociale medier?" spørger X-ejer Elon Musk i forbindelse med en EU-undersøgelse af mulig misinformation. | Foto: Gonzalo Fuentes
af marketwire

EU har mandag taget de første formelle skridt i en sag mod det sociale medie X, tidligere kendt som Twitter, som de mistænker for brud på de forpligtelser, der ligger i forordningen om digitale tjenester (DSA).

Det siger Thierry Breton, EU-kommissær med ansvar for det indre marked.

Sagen bygger på, at man har identificeret misinformation på X relateret til Hamas’ angreb på Israel den 7. oktober. Formelt set henvises der til forordningens forpligtelser omkring ulovligt indhold, som blandt andet er sat i verden for at bekæmpe misinformation.

”I dag starter vi de formelle skridt mod X for at gøre det klart, at med DSA’en er tiden, hvor store onlineplatforme agerer, som om de er så store, at de kan være ligeglade, forbi,” siger Thierry Breton, ifølge en pressemeddelelse.

Kommissæren har også skrevet et opslag om det skridt på netop X.

Og ejeren af X, Elon Musk, svarer:

”Skrider I også til handling mod andre sociale medier? For hvis I har det problem med denne platform, og ingen er perfekt, er de andre meget værre,” skriver Musk.

EU-Kommissionen vil fortsætte med at indsamle beviser. Eksempelvis ved at sende flere anmodninger om information til X.

Den danske kommissær, Margrethe Vestager, siger, at EU tager ethvert brud på reglerne meget seriøst.

”Kommissionen vil grundigt undersøge X’ overholdelse af DSA’en for at sørge for, at europæiske borgere er sikre online,” siger hun.

Tilbage i oktober offentliggjorde EU-Kommissionen sin undersøgelse af det sociale medie.

Platforme som X, AliExpress, Facebook og Instagram er omfattet af DSA’en, da de har mere end 45 millioner månedlige europæiske brugere.

Hvis selskaberne ikke lever op til den nye lovgivning, kan de få bøder på op til seks procent af deres årlige omsætning.

”Vi har nu klare regler, forpligtigelser, stærkt tilsyn, hurtig håndhævelse og afskrækkende sanktioner, og vi vil gøre brug af vores værktøjskasse for at beskytte borgere og demokratier,” siger Thierry Breton.

DSA’en sætter ingen juridisk deadline for, hvornår en sag slutter. Længden af en undersøgelse afhænger af flere forskellige faktorer, inklusive, hvor kompleks sagen er, og hvorvidt et selskab er villig til at samarbejde med kommissionen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også

Job

Se flere jobs