Se striben af udnævnelser til særlige rådgivere

De seneste dage har budt på en stribe af meddelelser om nye særlige rådgivere, hvoraf flere er hentet fra bureauverdenen. (opdateret)
SVM-regeringens ministre har udpeget en række nye særlige rådgivere fra både bureauverdenen og en af landets mest værdifulde virksomheder. Foto: Jacob Ehrbahn/Ritzau Scanpix
SVM-regeringens ministre har udpeget en række nye særlige rådgivere fra både bureauverdenen og en af landets mest værdifulde virksomheder. Foto: Jacob Ehrbahn/Ritzau Scanpix
Opdateret med flere udnævnelser 24/1. 
 
Antallet af særlige rådgivere i den nye SVM-regering er svulmet betragteligt op i de senere dage, hvor en række nye navne er kommet til. 
 
Her bringer vi en liste over de nyeste udnævnelser. 
 
I statsministeriet får Mette Frederiksen følgende to særlige rådgivere: Nana Zarthine Christensen, der er genansat samt Peter Strauss Jørgensen. Peter Strauss Jørgensen kommer fra en stilling som særlig rådgiver for den forhenværende klima- energi- og forsyningsminister, Dan Jørgensen. Stabschef Martin Justesen er ligeledes genansat
 
Han er uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet i 2016 og har siden arbejdet med politisk rådgivning af Socialdemokratiet, herunder som presse- og kommunikationskonsulent, politisk rådgiver og som souschef. Derudover har han været særlig rådgiver i Indenrigs- og Boligministeriet samt varetaget et barselsvikariat som særlig rådgiver for tidligere udviklingsminister Flemming Møller Mortensen.
 
Karen Clement får en kollega som særlig rådgiver for udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M). Det bliver Morten E. G. Jørgensen, der er uddannet cand.jur. og kommer fra en stilling som kontorchef i Justitsministeriet. Tidligere har han blandt andet været generalsekretær i Dansk Ungdoms Fællesråd, særlig rådgiver i Forsvarsministeriet og juridisk specialattaché i Udenrigsministeriet. Morten E. G. Jørgensen tiltræder stillingen 6. februar 2023. 
 
Søren Andersen tiltræder som særlig rådgiver for erhvervsminister Morten Bødskov den 18. januar. Han kommer fra en stilling som særlig rådgiver senest for den tidligere uddannelses- og forskningsminister. Søren Andersen er uddannet som journalist og har tidligere været kommunikations- og pressechef i Danske Spil og pressechef i Landbrug & Fødevarer.
 
Ulveman & Børsting mister en seniorrådgiver, da Uffe Tang bliver ny særlig rådgiver for Louise Schack Elholm (V), kirkeminister, minister for landdistrikter og minister for nordisk samarbejde. Tidligere har han desuden været studievært på DR og TV 2 samt politisk reporter på Berlingske.
 
 
Rasmus Bønneland udskifter titlen som public affairs-direktør med rollen som særlig rådgiver for klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.
 
Også public affairs-bureauet Grace mister en profil, da Jacob Bjerregaard skifter til stillingen som særlig rådgiver for skatteminister Jeppe Bruus (S). Han stoppede som borgmester i Fredericia i december 2020 og var efterfølgende hovedpersonen i en række kritiske artikler i blandt andet Ekstra Bladet, hvilke omhandlede hans køb af en attraktiv byggegrund på favorable vilkår. Både Jacob Bjerregaard og kommunens tidligere kommunaldirektør undgik at blive tiltalt og retsforfulgt i sagen om forsømmelser og et køb af en byggegrund, skriver Ritzau.
 
Pressechefen i Socialdemokratiet, Jens Dissing Munk de Klauman, er udnævnt som beskæftigelsesministerens nye særlige rådgiver. Tidligere har han været ansat som pressechef i Danmarks Lærerforening og i en tilsvarende stilling i Dansk Metal. Han er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i 2009.
 
Thomas Bille Winkel bliver særlig rådgiver for Sophie Løhde (V) i Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Han kommer fra en stilling som senior kommunikations- og public affairs-manager i Novo Nordisk Danmark. Han har tidligere været særlig rådgiver i Finansministeriet for Sophie Løhde, da hun var minister for offentlig innovation fra 2017-2019. Før det var Thomas Bille Winkel i knap fem år kommunikations- og pressechef i Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse og efterfølgende i Sundheds- og Ældreministeriet. Thomas Bille Winkel er uddannet cand.comm. fra RUC og tiltræder stillingen mandag den 23. januar.
 
 
Troels Yde Toftdahl ansættes som særlig rådgiver for ældreminister Mette Kierkgaard med start 23. januar 2023. Han skal bistå med presse, kommunikation og rådgivning. Han er uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet og kommer fra en stilling som markedschef for samfund og velfærd i Dansk Erhverv. Han har tidligere været politisk chef i Pharmadanmark, politisk rådgiver for generalsekretæren i Folkekirkens Nødhjælp og politisk rådgiver for Venstres folketingsgruppe. 
 
Rasmus Jønsson følger med Magnus Heunicke (S) over i miljøministeriet som særlig rådgiver. Han har tidligere været Magnus Heunickes rådgiver, da han var sundheds- og ældreminister og transportminister.
 
Mie Dalskov Pihl bliver særlig rådgiver for børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S). Siden 2008 har hun været ansat i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, hvor hun senest har været chef for registeranalyse. Hun blev kandidat i økonomi fra Københavns Universitet i 2008.
 
Kulturminister Jakob Engel-Schmidt har ansat Stefan Hvenegaard som særlig rådgiver. Stefan Hvenegaard kommer fra en stilling som chef for Presse, Kommunikation & Kampagne i Moderaterne og har tidligere arbejdet i en lang årrække på DR, herunder i de seneste år som redaktør på Deadline, Det Politiske Talkshow, TV-Avisen og DR2 Dagen. Han er uddannet cand.public i analytisk journalistik fra Syddansk Universitet i 2016.
 
Jens Christiansen bliver genansat som særlig rådgiver for udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek. I december 2020 startede han som særlig rådgiver for Kaare Dybvad Bek, dengang i Indenrigs- og Boligministeriet. I maj 2022 rykkede han sammen med Kaare Dybvad Bek til Udlændinge- og Integrationsministeriet, hvor han var ansat frem til valgudskrivelsen i oktober sidste år. Jens Christiansen har tidligere været selvstændig samt direktør og partner i Advice A/S og arbejdet som partisekretær for Socialdemokratiet. 
 
Fødevareministeriet ansætter Martine Høiler som særlig rådgiver for fødevareministeren. Hun kommer fra en stilling som souschef i politisk-økonomisk afdeling i Venstre på Christiansborg, hvor hun har været ansat i skiftende stillinger siden 2017.
Tidligere har hun blandt andet været politisk konsulent og fagansvarlig inden for bl.a. fødevarer, landbrug, fiskeri, miljø, klima og energi. Martine Høiler er uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet i 2017 og tiltræder stillingen 20. marts 2023.
 
 
Frederik Leisner bliver særlig rådgiver for transportminister Thomas Danielsen (V). Han har i de seneste to år været ansat i Venstres Politisk-Økonomiske Sekretariat, først som konsulent og siden som konstitueret souschef. Han er uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet i 2020 og tidligere været fuldmægtig i Justitsministeriet.
 
Marie Borum er ny særlig rådgiver for social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) med start 23. januar 2023. Hun kommer med er med politisk rådgivning fra blandt andet stillingen som souschef i Overborgmesterens Sekretariat i Københavns Kommune. 
 
Michael Johnson får posten som særlig rådgiver for justitsminister Peter Hummelgaard (S), som han tidligere har rådgivet i beskæftigelsesministeriet. Derudover har han tidligere været særlig rådgiver for daværende justitsminister Mette Frederiksen (S). 
 
Simon Schelde er ansat særlig rådgiver for digitaliserings- og ligestillingsminister Marie Bjerre med virkning fra den 1. marts 2023.
 
Tidligere har Kforum desuden skrevet, at forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) får de to særlige rådgivere Jakob Ullegård og Rasmus Bebe, der begge er hentet i Venstre. 
 
Anders Langballe er ny særlig rådgiver for uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M). Han har tidligere været  kommunikationschef og politisk redaktør på TV 2 
 
Mathias Secher er genansat som særlig rådgiver for finansminister Nicolai Wammen (S), der også ansætter Jakob Eldrup Lauesen som ny særlig rådgiver i Finansministeriet.
 
Venstres tidligere pressechef Søren Olufsen rykker til økonomiministeriet som ny særlig rådgiver for minister Troels Lund Poulsen (V). Her får han selskab af Alexander Reventlov Petersen, der senest har været chef for den politisk-økonomiske afdeling i partiet.
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også