Flyt Folkemødet i en fart – altid Allinge er old school

Folkemødet skal flyttes, og det kan ikke gå hurtigt nok. Sæt i værk. For altid Allinge er upraktisk, ufolkeligt dyrt og udynamisk udemokratisk, skriver Timme Bisgaard Munk i et debatindlæg.
Det er nemlig i store træk en umulig logistisk og økonomisk opgave for almindelige mennesker at komme til Allinge, skriver Timme Bisgaard Munk. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix
Det er nemlig i store træk en umulig logistisk og økonomisk opgave for almindelige mennesker at komme til Allinge, skriver Timme Bisgaard Munk. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix
Af TIMME BISGAARD MUNK, ANALYTIKER OG SELVSTÆNDIG RÅDGIVER

Få ved det, men Folkemødet er en 1:1 kopi af den svenske Almedalsugen på Gotland. Det blev Allinge og Bornholm, fordi byen og øen er vores danske svar på Visby og Gotland. 

Det er dog ikke altid en god idé at efterligne svenskerne i et og alt. Det har altid været upraktisk, men naturligvis romantisk med de små øer i Østersøen.

Romantikken må nu vige for realiteterne og folkets behov. Folkemødet skal være mere praktisk for at være demokratisk. At afholde en folkefest for folkestyret på en ø i Danmarks absolutte udkant er basalt set en dårlig idé. 

Dem man fejrer, og de, der burde komme, har svært at komme. Det er nemlig i store træk en umulig logistisk og økonomisk opgave for almindelige mennesker at komme til Allinge. 

Praktiske problemer er blevet større

Her har altid været specialdesignede “luftbroer” og busser, som kørte små grupper af helt almindelige mennesker til spidsen af Nordbornholm. Hvad der jo ikke er løsningen, men blot beviset på, hvor stort problemet er, og hvor absurd underrepræsenteret de almindelige mennesker er. Indlysende, men tabubelagt. 

De praktiske problemer er kun blevet større, fordi Folkemødet nu er vokset ud af Allinge. Hvis Folkemødet skal være en folkefest, skal det være et sted, hvor almindelige mennesker meget enkelt kan være med og deltage. Det er det ikke nu, og det har det aldrig været. Det bliver det mindre år for år. 

Alt det besvær favoriserer privilegerede institutioner og befolkningsgrupper, som får det betalt af jobbet. Altså en bias mod professionalisering af den demokratiske deltagelse. De logistiske udfordringer har derfor en kæmpe social slagside. Det er en regression, som rammer bunden.

Flyt Folkemødet, fordi Allinge er ufolkeligt dyrt

Det er ikke bare svært at komme til Allinge, men også dyrt som privatperson og organisation. Kravene til logistik og praktikaliteter kræver sin kapital, og kapitalkravet er steget. 

Kan og vil almindelige mennesker betale 10.000 kroner for et sommerhus i tre dage? Nej, vel. Det kan og vil kun de professionelle lobbyister. Ingen almindelige mennesker har i dag råd til at deltage i Folkemødet, og hvis de havde råd, ville det være umuligt for dem at finde et sted at bo. Det er derfor ikke blot for besværligt, men også for dyrt til, at det er demokratisk. 

Pointen er, at Folkemødets logistiske og økonomiske infrastruktur er biased, finansialiseret, isoleret og ulige. Folkefesten er derfor blevet djøfokratiets store demokratiteaterforestilling med professionelle skuespillere, som alle tjener mindst en million om året. En stor repræsentativ B2B-messe for symbolanalytikere med et gigantisk demokratisk underskud. 

Hvad der så twistet bliver solgt som demokratiets store årlige revitalisering. Øens logistiske mareridt er nemlig forstærket af en neoliberal laissez faire-økonomi, hvor telte, boliger og mad koster spidsen af en jetjager. Det er blevet en kæmpe pengemaskine for øen, konsulentfirmaer, lobbyister og tømmermændsramte såkaldte debatmoderatorer. 

Her tages friskt 50.000 kr. eller mere for at vrøvle nogle af tidens plusord og holde øje med, hvem der har rakt fingeren op i et halvtomt hvidt plastiktelt. 

Hvis Folkemødet skal være en folkefest, skal det være et sted, hvor almindelige mennesker let og billigt kan være med og deltage. Det er det ikke nu, og det har det aldrig været. Hvad med København, Aarhus, Aalborg eller Fredericia? Flytteriet vil opløse pengemaskinen, fordi det markedsudsætter hele Folkemødets leverandørnetværk, hvad der vil bringe priserne ned og udbuddet op.

Flyt Folkemødet, fordi altid Allinge er udynamisk udemokratisk geopolitisk gentagelse

Folkestyret handler om, at magten altid flytter sig. At privilegierne skifter, og vi mennesker og vores institutioner lærer at være både vindere og taber af magt. 

Det er denne dynamik, som skaber den demokratiske folkesundhed i folkestyret. Ergo: Flyt det ud af Allinge, fordi flytteri demokratisk set er sund fornuft. 

Ergo, er det ikke på tide, at Allinge lærer, at Folkemødet er et midlertidigt privilegium, som skal deles med resten af landet og andre byer? 

Ja, hvor ville det være smukt og langt mere i folkestyrets ånd, hvis opgaven med Folkemødet gik fra by til by fra Gedser til Skagen. Danmark og demokratiet er nemlig større end endnu en omgang gratis fadøl og pølser til lobbyfirmaet Rud Pedersens store årlige fætter-kusine-kundefest i Allinge igen igen.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Debat- og analyseindhold på Kforum skal overholde de presseetiske regler.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også