Seks vanvittige fakta i virakken om TikTok i USA

TikTok er til debat i USA, hvor bølgerne går højt, blandt andet når det gælder et muligt forbud mod TikTok, hvis ikke... Christian Villum udlægger teksten, når det gælder den højspændte debat. 
Christian Villum er dykket ned i den vilde debat om TikTok, der udspiller sig i USA. | Foto: Getty Images
Christian Villum er dykket ned i den vilde debat om TikTok, der udspiller sig i USA. | Foto: Getty Images
Af Christian Villum, teknologiekspert og -rådgiver

Den sociale medieplatform TikTok har længe været genstand for store diskussioner på grund af skriverier om dens umådelige popularitet, beskyldninger om overvågning og centrale rolle som ungdommens foretrukne sociale onlinerum over hele verden – på godt og ondt. 

Men ingen tager dog diskussionen så alvorligt som USA, der har valgt at smide alle principper om det frie marked på porten for at vriste ungdommen fri af TikToks greb.

Også ejerskabet er der strid om i USA, idet adm. direktør Shou Zi Chew tidligere har afvist, at TikTok er ejet eller kontrolleret af den kinesiske regering.

Men ved du egentlig, hvor højt bølgerne går? 

Her kommer seks fakta om virakken omkring verdens mest populære sociale medieplatform.

Spionthriller-plot: Hvem vidste, at en videoapp kunne spille hovedrollen i sin egen internationale spionthriller? Med den amerikanske regering, der mistænker TikTok for potentielt at udlevere brugerdata til den kinesiske regering, ligner det en scene taget direkte ud af en spionfilm. 

Appens umådelige popularitet blandt amerikanerne og dens forbindelser til Kina har gjort den til en digital slagmark, hvor almindelige brugere ufrivilligt er blevet statister i et højspændt geopolitisk drama. 

Kongressen har stemt en lov igennem som stiller ejerne af TikTok, kinesiske Bytedance, et ultimatum: Sælg den amerikanske version af appen til et amerikansk firma indenfor et år, eller bliv gjort forbudt og lukket ned. Det er aldrig sket før, og kan argumenteres af stå i direkte kontrast til USA’s ellers urokkelige tro på det frie marked.

Retligt cirkusnummer: TikTok vs. Onkel Sam er blevet den største forestilling i det amerikanske juridiske cirkus. ByteDance lavede straks efter dommen et sagsanlæg mod staten - as you do over there - for at blokere det tvungne salg eller forbud. Den retslige tvist mellem tech-giganten og Gods own country bevæger sig således på en juridisk knivsæg, hvor forfatningsmæssige argumenter og rettigheder - herunder ytringsfriheden - balanceres mod nationale sikkerhedsbekymringer og patriotisme. 

Det seneste udspil fra Bytedance er ganske radikalt og aldrig set før: Nemlig at tilbyde den amerikanske kongress at udstyre TikTok med trediepartsovervågning - så USA har fuld transparens i motorrummet og kan læse med indefra - samt indsætte en decideret nedlukningsknap. Den vil gøre, at amerikanerne kan hive stikket øjeblikkeligt, hvis TikTok forbryder sig mod driftsvilkårene som partnerne i så fald ville skulle blive enige om.

Det er et skue af et retsdrama, hvor hver side fremfører deres bedste juridiske akrobatik, håbende på at lande øverst inden januar 2025-deadlinen. 

Musiksmeltedige: Forestil dig TikTok uden dets endeløse strøm af musik-memes, nye viral-bangers og andre kreative beats. National Music Publishers’ Association (NMPA), den amerikanske sammenslutning af musikforlag, har besluttet ikke at forny sin licensaftale, hvilket potentielt kan trække størstedelen af musikken væk fra platformen. 

Det er som at tage ”tok” ud af TikTok, hvilket efterlader brugerne med forestillingen om en tavs app, hvor de mundsynkroniserer til... ingenting. Denne potentielle musikexodus kan revolutionere musikvækstlagets økosystem - som ellers lige havde fundet sin nye gyldne vej til befolkningens ører, uden om det etablerede system - og tvinge TikTok til at finde nye måder at holde rytmerne i gang på.

Oracle til undsætning: Dette tech-eventyr har faktisk kørt i flere år. Tilbage i 2020, før at det politiske forbud blev stemt igennem - skete det første store plot twist i en skala, som var værdigt for en ægte Silicon Valley-sæbeopera. 

Det var dengang man blot raslede med kæderne om et muligt forbud på begge politiske fløje, specielt fra Trumps side, som buldrede løs om at han ville vriste amerikanerne ud af det kinesiske jerngreb. Her red den ærkeamerikanske tech-gigant Oracle nemlig ind som ridderen i skinnende software for at redde TikTok og de mange millioner af amerikanere, som frygtede at miste deres yndlingsapp. 

Det er nemlig en kendt sag at Oracle’s CEO Larry Ellison er hardcore Trump-supporter, og Ellison tilbød således sin orangehårede ven at gøde olie på vandene ved at tilbyde at app’en kunne blive hosted på hans patriotiske servere. 

Dette partnerskab havde til formål at imødekomme amerikanske datasikkerhedsbekymringer, samtidig med at appen ville blive holdt live and kickin’

Oracle, normalt kendt for sin lidt halvkedelige backend- teknologi, fx. i form af ERP og CRM-systemer til virksomheder, trådte således frem i rampelyset og viste, at selv en undseelig birolle-indehaver kan træde forrest og pludselig - ihvertfald for en kort stund - spille helterollen i dette storstilede tech-drama. Det blev dog ved de gode intensioner - ihvertfald i første omgang dengang.

Forbrugernes afhængighed: På trods af rutsjebaneturen med forbud, retssager og datasikkerhedsskrækscenarier forbliver TikToks brugere urokkeligt loyale. Det ser ud til, at selv global politisk drama ikke kan stoppe dem fra deres daglige dosis danseudfordringer, millenial-memes, madlavningstips og kattevideoer. 

TikToks brugertal bliver nemlig ved med at stige og stige. Denne utrættelige hengivenhed er et vidnesbyrd om TikToks unikke appel, der viser, at når det kommer til sociale medier, er indholdet konge - selvom slottet er under belejring.

Spionthriller-plot: Hvem vidste, at en videoapp kunne spille hovedrollen i sin egen internationale spionthriller? Med den amerikanske regering, der mistænker TikTok for potentielt at udlevere brugerdata til den kinesiske regering, ligner det en scene taget direkte ud af en spionfilm. 

Appens umådelige popularitet blandt amerikanerne og dens forbindelser til Kina har gjort den til en digital slagmark, hvor almindelige brugere ufrivilligt er blevet statister i et højspændt geopolitisk drama.

Kongressen har stemt en lov igennem, som stiller ejerne af TikTok, kinesiskejede ByteDance, et ultimatum: Sælg den amerikanske version af appen til et amerikansk firma inden for et år, eller bliv gjort forbudt og lukket ned. Det er aldrig sket før og kan argumenteres at stå i direkte kontrast til USA’s ellers urokkelige tro på det frie marked.

Retligt cirkusnummer: TikTok vs. Onkel Sam er blevet den største forestilling i det amerikanske juridiske cirkus. ByteDance lavede straks efter dommen et sagsanlæg mod staten – as you do over there – for at blokere det tvungne salg eller forbud. 

Den retlige tvist mellem techgiganten og God’s own country bevæger sig således på en juridisk knivsæg, hvor forfatningsmæssige argumenter og rettigheder balanceres mod nationale sikkerhedsbekymringer. Det er et skue af et retsdrama, hvor hver side fremfører deres bedste juridiske akrobatik håbende på at lande øverst inden januar 2025-deadlinen.

Musiksmeltedigel: Forestil dig TikTok uden dets endeløse strøm af musik-memes, nye viral-bangers og andre kreative beats. National Music Publishers’ Association (NMPA), den amerikanske sammenslutning af musikforlag, har besluttet ikke at forny sin licensaftale, hvilket potentielt kan trække størstedelen af musikken væk fra platformen.

Det er som at tage ”tok” ud af TikTok, hvilket efterlader brugerne med forestillingen om en tavs app, hvor de mundsynkroniserer til... ingenting. Denne potentielle musikexodus kan revolutionere musikvækstlagets økosystem – som ellers lige havde fundet sin nye, gyldne vej til befolkningens ører, uden om det etablerede system – og tvinge TikTok til at finde nye måder at holde rytmerne i gang på.

Oracle til undsætning: Dette techeventyr har faktisk kørt i flere år. Tilbage i 2020, før at det politiske forbud blev stemt igennem, skete det første store plottwist i en skala, som var værdig for en ægte Silicon Valley-sæbeopera. 

Det var dengang, man blot raslede med kæderne om et muligt forbud på begge politiske fløje, specielt fra Trumps side, som buldrede løs om, at han ville vriste amerikanerne ud af det kinesiske jerngreb. Her red den ærkeamerikanske techgigant Oracle nemlig ind som ridderen i skinnende software for at redde TikTok og de mange millioner af amerikanere, som frygtede at miste deres yndlingsapp. 

Det er nemlig en kendt sag, at Oracles CEO, Larry Ellison, er hardcore Trump-supporter, og Ellison tilbød således sin orangehårede ven at gyde olie på vandene ved at tilbyde, at appen kunne blive hosted på hans patriotiske servere. Dette partnerskab havde til formål at imødekomme amerikanske datasikkerhedsbekymringer, samtidig med at appen ville blive holdt alive and kickin’

Oracle, normalt kendt for sin lidt halvkedelige backend-teknologi, f.eks. i form af ERP- og CRM-systemer til virksomheder, trådte således frem i rampelyset og viste, at selv en undseelig birolle-indehaver kan træde forrest og pludselig – i hvert fald for en kort stund – spille helterollen i dette storstilede techdrama. Det blev dog ved de gode intentioner – i hvert fald i første omgang dengang.

Forbrugernes drama: På trods af rutsjebaneturen med forbud, retssager og datasikkerhedsskrækscenarier forbliver TikToks brugere urokkeligt loyale. Det ser ud til, at selv global politisk drama ikke kan stoppe dem fra deres daglige dosis danseudfordringer, millenial-memes, madlavningstips og kattevideoer. 

TikToks brugertal bliver nemlig ved med at stige og stige. Denne utrættelige hengivenhed er et vidnesbyrd om TikToks unikke appel, der viser, at når det kommer til sociale medier, er indholdet konge – selvom det er under belejring.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Debat- og analyseindhold på Kforum skal overholde de presseetiske regler.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også