Fire gode tips til at benytte podcasts effektivt i din PR-indsats

Du skal være skarp på, hvordan du kan få bragt nøglepersoner i din virksomhed i spil som podcastgæster, skriver Bjørn Barfoed Vestergaard, der driver et podcastmarketingbureau.
Podcasts bør ikke længere ignoreres i jeres PR-strategi, skriver Bjørn Barfoed Vestergaard. | Foto: Getty Images
Podcasts bør ikke længere ignoreres i jeres PR-strategi, skriver Bjørn Barfoed Vestergaard. | Foto: Getty Images
af Bjørn Barfoed Vestergaard er iværksætter, direktør og stifter af podcastmarketing-bureau

Du ved det godt, ikke? Alle har en podcast, de lige lytter til for tiden.

Nogle har endda kaldt det podcastspam, men hvis vi kan lægge den ophedede debat til side et øjeblik, så er der en anden og vigtigere erkendelse, som du bør have, når snakken falder på podcasts i jeres kommunikationsplan: 

Podcastmediet rammer nu så bredt og er en så vigtig del af medielandskabet, at det ikke længere bør ignoreres i jeres PR-strategi.

Og det er din gyldne mulighed for at sikre relevant eksponering for et attraktivt publikum til nøglepersoner i jeres virksomhed. Ifølge DR lytter halvdelen af danskerne nu til podcasts hver eneste måned, og samtidig har podcasts vist sig at være den mest troværdige digitale platform, som har en 25 gange så høj troværdighed som sociale medier.

Her er fire gode råd til dig, der gerne vil sikre relevante medieoptrædener i podcasts:

1. Pitch til den rigtige type podcast

Tidligere fandtes der næsten kun uafhængige podcasts, dvs. hvor værten selv ejede og drev kanalen (f.eks. Morten Münsters ”Adfærd”). Efterhånden som podcasts er blevet mere populære, er der kommet flere mediepodcasts (f.eks. ”Pilestrædet” eller ”Boraghi & pengedoktoren”), ligesom der kommer flere kanaler, der er drevet af brands eller udgives af tjenester som Podimo.

Det betyder også, at du skal være skarp på, hvordan du kan få bragt nøglepersoner i din virksomhed i spil som podcastgæster, og her kan det være værd at overveje, hvor du har den bedste indgang til de rette beslutningstagere.

Bjørn Barfoed Vestergaard driver et podcastmarketing-bureau. | Foto: PR
Bjørn Barfoed Vestergaard driver et podcastmarketing-bureau. | Foto: PR

Barrieren til de uafhængige podcasts er lavere, da der kun er en beslutningstager, du skal overbevise, men med et stort forbehold.

Tag det fra en, som selv driver to af landets mest populære business-podcasts, og som har modtaget sin del af lunke uopfordrede pitche:

Hvis du ikke kan gøre dig umage med at lave en skarp og interessant pitch, så kommer du ikke igennem – for det er kun værten, der bestemmer, og her er det vigtigste kriterie, om du kan præsentere en relevant mulighed, der matcher kanalen og virker som en, der er god at snakke med.

2. Validér, at budskabet matcher publikums interesser

Dette er ikke så meget anderledes fra det arbejde, du laver, når du pitcher de mere traditionelle medier, så derfor mest en venlig reminder:

Hvis du skal pitche din nøgleperson som gæst, så er det væsentligt, at du forstår, hvordan jeres ekspertise kan matche det indhold, som publikum søger.

En af de letteste metoder til at afdække fokusområdet for de enkelte podcasts er ved at kigge på, hvilken Apple-/Spotify-kategori podcasten er tilmeldt under (f.eks. Business, Marketing, Sundhed og Helbred etc.).

Der findes mange samtalepodcasts, men selv blandt dem er der stor forskel på tema, tone of voice og målgruppens interesser, så jeg vil altid anbefale dig – som minimum – at forsøge at lytte til nogle afsnit af den podcast, du pitcher, for netop at afklare, hvordan jeres gæst kan matche værten, dynamikken og interesseområderne.

Den deltager, du præsenterer, vil altid blive vurderet gennem det kriterie, så hvis du vil forøge din chance, så er det den vej, du skal gå.

3. I kommer måske igennem med den rette ekspertise, MEN

Hvis du for alvor vil lykkes med at facilitere den gode podcastgæsteoptræden, så skal din deltager være i stand til at levere mere end blot et højt fagligt niveau. En Gallupundersøgelse fra 2022 kiggede på den primære grund til, at folk lytter til podcasts, og her var konklusionen klar:

Den næstvigtigste grund til, at folk lytter til podcasts, er for at dygtiggøre sig og blive klogere inden for et givent interesseområde.

Hvad tror du så, er den vigtigste grund? Du har sikkert gættet det: At lytteren bliver underholdt.

Så med andre ord er det ikke altid nok at være fagligt dygtig, man skal også kunne formidle og interagere godt med værten.

At være ”på” er den sværeste del at træne, men hvis du skal fange lytterens opmærksomhed og få maksimal effekt ud af at placere en nøgleperson fra din virksomhed i en podcast, så skal du også turde lade din gæsts personlighed skinne igennem i interviewformatet.

4. Markedsfør indholdet, når I kommer igennem

Der hvor jeg mener, podcasts er mest undervurderet i kommunikations- og marketingmæssigt regi, er som understøttende indhold. Mange podcasts er long-form-indhold, og det er ikke tilfældigt, at folk lytter til to til tre timers interview i Joe Rogans podcast.

Det serverer dig en enorm mulighed for rigtigt meget potentielt indhold og viden, som du kan dele på jeres etablerede kommunikationskanaler, og den bør du tage imod med kyshånd.

Video har vundet meget frem i podcasts de seneste par år, og deltagelse i velproducerede videopodcasts giver dig en guldmine af værdifulde og interessante klips til sociale medier og nyhedsbreve.

Så når I har fået hul igennem til et interview, så prioritér at fokusere på, hvor meget indhold I selv spreder – selvfølgelig i det omfang, podcasten tillader det.

Det har desuden to positive afledte effekter i jeres kommunikation:

1) Mere relevant og autentisk indhold

I stedet for at skulle bruge en masse interne ressourcer på at udtænke og opfinde indhold til jeres kommunikation, så kan I benytte jer af, hvad der kommer ud af et allerede eksisterende podcastinterview. Det gør det nemmere og mere autentisk, at det sker i en podcast, særligt hvis vinklen er mere faglig.

Desuden kan I vinde den troværdighed, der ligger i, at en podcaster med et etableret navn lægger kanal og taletid til jer. 

2) Det synliggør jer for andre relevante podcasts

Newsflash: Podcastere følger andre podcastere, så når I får eksponering i de relevante kanaler og viser det, så bliver I automatisk mere synlige og dermed interessante for lignende podcasts.

Vi har alle set, hvordan de samme eksperter pludselig dukker op i fem forskellige podcasts, nærmest på samme tid. Jeg har faktisk et selvopfundet navn for fænomenet Lars Tvede-effekten.

Det dækker over, at når først du er inde i mediemøllen, så kaster det flere interesserede og relevante henvendelser af sig, og det skyldes, at de beviser, at du er en god gæst at have med i podcasts, og den mulighed kan du også benytte dig af i din kommunikationsstrategi til at booke flere optrædener.

Så hvis vi kan blive enige om, at der er et stort PR-potentiale i podcasts, så tør jeg vædde på, at vi snart høres ved i en podcast, som du har fået din kollega med i, hvis du ellers benytter nogle af de ovenstående råd.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Debat- og analyseindhold på Kforum skal overholde de presseetiske regler.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Læs også